Mui ho Fine Arts Library at Cornell University by STV and Wolfgang Tschapeller

Video

po více než sto let byla Rand Hall, třípatrová budova ze žlutých cihel z roku 1911 v severovýchodním rohu Cornell University ‚ s Arts Quad v Ithace v New Yorku, definována svou průmyslovou fenestrací-mřížkou velkorysých ocelových oken. Dříve domovem vysokoškolských a postgraduálních architektonických studií, randovy funkční otvory s jedním prosklením odhalily kolemjdoucím chaotickou vitalitu studentů tvrdě pracujících. Budova přestala fungovat jako taková, když sousední Milstein Hall, expanzivní, dramaticky konzolová struktura navržená OMA, se stal novým architektonickým oddělením, nejmodernější Akademické centrum. Nyní byly Randovy velké otvory dodatečně vybaveny monolitickými, vysoce reflexními okny s dvojitým zasklením o šířce 12 stop, které propůjčují fasádě strohější a mírně surrealistickou estetiku-vnější výraz nové knihovny výtvarných umění Mui Ho o rozloze 26,650 čtverečních stop, která nyní sídlí.

další obsah:
přejít na kredity & SPECIFIKACE

dokončení renovace Rand Hall v srpnu bylo posledním krokem v řadě rekonfigurací v rámci vysoké školy architektury, umění a plánování (aap) vyvolané výstavbou Milsteinu. Po mnoho let, knihovna výtvarných umění byla ve dvoupatrovém prostoru pod kupolí Sibley Hall – budova klasického stylu hraničící s Milsteinem— kterou LevenBetts v New Yorku přeměnil na administrativní kanceláře, crit a pinup prostory, a studentské pracovní stanice. V roce 2014, s dárkovým závazkem ve výši 6 milionů dolarů od Mui Ho—architekta z Berkeley a bývalého pedagoga, který obdržel její B.Arch. z Cornell-tehdejší děkan Kent Kleinman pozval čtyři architektonické firmy, včetně Herzog & de Meuron, aby předložily návrhy na renovaci Rand. Brief zahrnoval přemístění knihovny do jejích horních dvou úrovní— které se připojují k Milsteinovým ateliérům – a přeměnu 8,000 čtverečních stop v přízemí na nové výrobní dílny a makerspaces. Vídeňský architekt a absolvent AAP Wolfgang Tschapeller byl vybrán pro svou představu, že stohy vypadají jako tyčící se objem levitující v kavernózním prostoru.

dosažení plovoucího efektu vyžadovalo zásadní strukturální zásah, který současně učinil historickou budovu v souladu se současnými předpisy, včetně předpisů pro seismické a větrné zatížení. Sloupová mřížka v přízemí a podlahová deska nad ní zůstaly nedotčeny, zatímco druhá a třetí úroveň byly vykuchány, odstranění horní desky a svislé struktury pro vytvoření jedinečného prostoru naplněného světlem o výšce 40 stop. Střešní linie byla zvýšena 7 stop nad nejnižším bodem předchozí konfigurace pilového zubu, a nový systém 20 ocelové nosníky, které se klenou 50 byly nainstalovány nohy od severu k jihu vnější stěny. Vertikální ocelové závěsy, ke kterému jsou připevněny tři úrovně polic, jsou zavěšeny z téměř 2 stop hlubokých nosníků, které také podporují spojovací háčky, které pojmou venkovní instalace na střeše. Páteř náhradních sloupů, skrytý mezi stohy, podporuje nosníky. Aby zvládli přerozdělování zatížení, architekti vložili ocelovou konstrukci do fasády zdiva, mezi okenní pozice, a v určitých oblastech zpevnil základ.

Tschapeller, který pracoval s Newyorskou inženýrskou a architektonickou firmou STV, použil vysoce účinný mezaninový regálový systém: každá úroveň je upravena podle počtu knih, což umožňuje kapacitu více než 120 000 svazků. Ocelová armatura, vznášející se 4 stopy nad podlahou, je připevněna k desce pouze pomocí kabelů pro ovládání houpání. Strouhaná mola umožňují větrání a vizuální přístup do komínů, zatímco tenký profil rámu předvádí nesmírnost sbírky knihovny; dva mosty—jeden na každé z horních úrovní police—spojují rámec s randovým vstupním atriem a výstupním schodištěm. „Knihy jsou těžké, přesto obsahují znalosti, příběhy a obrazy, které jsou v podstatě beztížné,“ vysvětluje tschapeller inspiraci pro svůj neobvyklý design. „Chtěli jsme vytvořit paradoxní situaci-něco s obrovskou gravitací visící z nebe.“Architekt dříve používal plovoucí regálový systém pro knihovnu v muzeu bytu Sigmunda Freuda v Berggasse 19 ve Vídni, ačkoli konzolové police z nosných zdí tam místo toho, aby je visel ze střechy.

za jasného dne, zavěšená kostra stříbřitě lesklá a štíhlá forma podporují éterické prostředí. Dominantní myšlenka, která řídí návrh tohoto nového prostoru s dvojitou výškou, však neumožňuje řadu studijních oblastí. Řada stolů podél jižní stěny, s pohyblivými židlemi a stoly vedle hromádek, a jednotlivé pracovní stanice na severním konci každé police, vypadají jako nápad. Přestože průhlednost designu zaplavuje prostor přirozeným světlem, neposkytuje soukromá zákoutí, do kterých jsou studenti přitahováni, ani místa pro společné studium—vypadá to spíše jako okouzlující sklad. Čtyři stopy nepoužitelného prostoru pod komíny odvádějí od dalších potenciálních funkcí.

zatímco nemovitý regálový systém oslavuje fyzičnost a přístupnost knih, měnící se programové požadavky knihoven v digitálním věku jsou méně brány v úvahu. Přestože knihovna bude v blízké budoucnosti nadále získávat tiskové svazky, rozhodnutí o nákupu tištěných nebo elektronických formátů se rozhoduje částečně na základě potřeby uživatelů, říká knihovnice architektury Martha Walkerová. Nicméně cenné fyzické knihy jsou v šíření znalostí, pokračující zlepšování technologií zpracování a zobrazení pravděpodobně sníží jejich nutnost pro budoucí generace studentů. Ale, vzhledem k samotnému základu architektonických holdingů knihovny-které byly postaveny na rozsáhlé soukromé sbírce Andrewa Dicksona Whitea, první prezident univerzity-objemy nyní v Rand Hall jsou „zvláště ceněny kvůli jejich významu pro historii a růst Cornellu,“ říká Carl a. knihovník Kroch University Gerald R .. Beasley. Výsledný projekt je památkou na slavný odkaz školy, ale také na jednomyslný designový koncept, který, i když má inspirovat studenty, nepředstavuje flexibilní vzdělávací prostředí 21.století.

zpět na více než akademické: vysoké školy & univerzity

Video s laskavým svolením Cornell University

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.