Mui Ho Képzőművészeti könyvtár a Cornell Egyetemen, STV és Wolfgang Tschapeller

videó

több mint egy évszázada a Rand Hall, egy háromszintes, 1911-es sárga téglaépület, a Cornell Egyetem Művészeti Quadjának északkeleti sarkán, a New York-i Ithaca—ban, a New York-i ipari épület határozta meg fenestration-egy rács nagyvonalú méretű acél szárny ablakok. Korábban a graduális és posztgraduális építészeti stúdiók otthona volt, a RAND működtethető, egyszeres üvegezésű nyílásai a járókelők számára a keményen dolgozó diákok rendetlen vitalitását tárták fel. Az épület akkor szűnt meg működni, amikor a szomszédos Milstein Hall, az OMA által tervezett kiterjedt, drámai módon konzolos szerkezet az építészeti osztály új, korszerű tudományos központjává vált. Most Rand nagy nyílásait monolit, erősen fényvisszaverő, 12 láb széles dupla üvegezésű ablakokkal szerelték fel, amelyek a homlokzatnak szigorúbb és kissé szürreális esztétikát kölcsönöznek-az új, 26 650 négyzetméteres Mui Ho Képzőművészeti Könyvtár külső kifejezése.

kiegészítő tartalom:
Jump to credits & MŰSZAKI ADATOK

a Rand Hall felújításának augusztusi befejezése volt az utolsó lépés az építészeti, művészeti és Tervezési Főiskolán (aap) végzett átalakítások sorozatában, amelyet Milstein építése váltott ki. Sok éven át a Képzőművészeti könyvtár a Sibley Hall kupola alatti kétszintes térben volt-egy klasszikus stílusú épület Milsteinnel határos—, amelyet a New York–i székhelyű LevenBetts adminisztratív irodákká, kritikus és pinup terekké, valamint hallgatói munkaállomásokká alakított át. 2014—ben egy 6 millió dolláros ajándék elkötelezettséggel Mui Ho-tól-egy Berkeley-i építész és egykori oktató, aki megkapta a B. Arch-t. Cornell akkori dékánjától Kent Kleinman négy építészeti céget hívott meg, köztük Herzog & de Meuront, hogy nyújtsanak be javaslatokat Rand felújítására. Az eligazítás magában foglalta a könyvtár áthelyezését a felső két szintre— amelyek Milstein stúdióihoz kapcsolódnak -, valamint a földszint 8000 négyzetméterének átalakítását új gyártóüzletekké és gyártóterekké. Wolfgang Tschapellert, a bécsi építész és az AAP öregdiákját azért választották ki, mert úgy gondolta, hogy a halmok egy barlangos térben lebegő, magasodó kötetként jelennek meg.

a lebegő hatás elérése jelentős szerkezeti beavatkozást igényelt, amely egyidejűleg megfelelt a történelmi épületnek a jelenlegi előírásoknak, beleértve a szeizmikus és szélterhelésekre vonatkozó előírásokat is. A talajszint oszloprácsát és a fölötte lévő padlólemezt érintetlenül hagyták, míg a második és a harmadik szintet kibelezték, eltávolítva a felső födémet és a függőleges szerkezetet, hogy egyedülálló 40 láb magas, fénnyel teli teret hozzanak létre. A tetővonalat 7 méterrel emelték az előző fűrészfog-konfiguráció legalacsonyabb pontja fölé,és egy új, 20 acélgerendából álló rendszert telepítettek, amely északról délre 50 lábra terjed ki. Függőleges acél akasztók, amelyekhez a polcok három szintje van rögzítve, felfüggesztésre kerülnek a közel 2 láb mély gerendákból, amelyek támogatják a tetőtéri kültéri felszereléseket is. A kötegek között elrejtett pótoszlopok gerince támogatja a gerendákat. A terhek újraelosztásának kezelésére az építészek acélvázat ágyaztak be a falazott homlokzatba, az ablaknyílások közé, és bizonyos területeken megerősítették az alapot.

Tschapeller, aki a New York–i székhelyű STV mérnöki és építészeti céggel dolgozott, rendkívül hatékony mezzanine polcrendszert használt: minden szintet a könyvek számának megfelelően méreteznek, lehetővé téve a több mint 120 000 kötet kapacitását. Az acél armatúra, lebeg 4 láb a padló felett, csak a lengésvezérlő kábelekkel van rögzítve a födémhez. A rácsozott kifutók lehetővé teszik a szellőzést és a vizuális hozzáférést a halmokban, míg a keret vékony profilja a könyvtár gyűjteményének hatalmasságát mutatja; két híd—egy-egy a felső polcszinteken-köti össze a keretet Rand bejárati átriumával és kilépési lépcsőjével. “A könyvek nehezek, mégis tartalmaznak tudást, történeteket és képeket, amelyek lényegében súlytalanok” – magyarázza tschapeller a szokatlan dizájn inspirációjáról. “Egy paradox helyzetet akartunk létrehozni—valamit, amelynek hatalmas gravitációja lóg az égből.”Az építész korábban úszó polcrendszert használt egy könyvtárhoz Sigmund Freud bécsi Berggasse 19-es lakásának múzeumában, bár a polcokat az ottani csapágyfalakról konzolozta, ahelyett, hogy a tetőre akasztotta volna őket.

egy fényes napon a felfüggesztett csontváz ezüstös fénye és karcsú formája éteri hangulatot kölcsönöz. De az új kettős magasságú tér kialakításának meghatározó ötlete nem teszi lehetővé a különféle tanulmányi területeket. Az íróasztalok sora a déli fal mentén, mozgatható székekkel és asztalokkal a halmok mellett, valamint az egyes polcterek északi végén lévő egyedi munkaállomások utólagos gondolkodásnak tűnnek. Bár a tervezés átláthatósága természetes fénnyel árasztja el a teret, nem biztosítja azokat a privát zugokat, amelyekre a hallgatók vonzódnak, vagy együttműködési tanulmányi helyeket—inkább elbűvölő raktárnak tűnik. A halmok alatt lévő unusuable tér négy lába elveszi a többi lehetséges funkciót.

míg a mozdíthatatlan polcrendszer dicsőíti a könyvek fizikalitását és hozzáférhetőségét, a digitális korban a könyvtárak változó programozási követelményeit kevésbé veszik figyelembe. Annak ellenére, hogy a könyvtár a közeljövőben továbbra is nyomtatási köteteket szerez be, a nyomtatott vagy elektronikus formátumok megvásárlásáról részben a felhasználói igények alapján döntenek, – mondja Martha Walker építészeti könyvtáros. Bármennyire is értékes fizikai könyvek vannak a tudás terjesztésében, a feldolgozási és megjelenítési technológiák folyamatos fejlesztése valószínűleg csökkenti azok szükségességét a hallgatók jövő generációi számára. De, tekintettel a könyvtár építészeti állományának alapjaira—amelyek Andrew Dickson White kiterjedt magángyűjteményére épültek, az egyetem első elnöke-a RAND hallban található köteteket “különösen értékelik, mivel fontosak Cornell történetében és növekedésében” – mondja Carl A. Kroch egyetemi könyvtáros Gerald R. Beasley. Az így létrejövő projekt az iskola jeles örökségének emlékműve, hanem egy céltudatos tervezési koncepciónak is, amely bár inspirálja a diákokat, nem képvisel rugalmas 21.századi tanulási környezetet.

vissza a több mint akadémiai: főiskolák & egyetemek

videó jóvoltából Cornell Egyetem

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.