Mui Ho Fine Arts Library at Cornell University by STV and Wolfgang Tschapeller

Video

Rand Hall, een drie verdiepingen tellend gebouw uit 1911 met gele bakstenen op de noordoostelijke hoek van de Kunstquad van Cornell University in Ithaca, New York, werd meer dan een eeuw lang gedefinieerd door zijn industriële fenestratie-een raster van royaal grote stalen ramen. Voorheen de thuisbasis van undergraduate en graduate architecture studios, rand ‘ s operable single-glazed openingen onthuld aan voorbijgangers de rommelige vitaliteit van studenten hard aan het werk. Het gebouw functioneerde niet meer als zodanig toen de aangrenzende Milsteinhal, de uitgestrekte, dramatisch uitkragende structuur ontworpen door OMA, de nieuwe, state-of-the-art academische hub van de architectuurafdeling werd. Nu Rand ‘ s grote openingen zijn uitgerust met monolithische, zeer reflecterende 12-voet brede dubbele beglazing, die de gevel een sobere, en enigszins surrealistische esthetiek—een uiterlijke uitdrukking van de nieuwe 26.650 vierkante meter Mui Ho Fine Arts Library herbergt nu.

aanvullende inhoud:
Jump to credits & SPECIFICATIES

de voltooiing van de renovatie van Rand Hall in augustus was de laatste stap in een reeks herconfiguraties binnen het College Of Architecture, Art, and Planning (AAP) als gevolg van de bouw van Milstein. Jarenlang bevond de fine-arts library zich in de twee verdiepingen tellende ruimte onder de koepel van Sibley Hall-een gebouw in klassieke stijl grenzend aan Milstein—dat door het New Yorkse LevenBetts is omgebouwd tot administratieve kantoren, crit-en pinup— ruimtes en werkplekken voor studenten. In 2014, met een $6 miljoen gift commitment van Mui Ho—een Berkeley-gebaseerde architect en voormalig opvoeder die haar B. Arch ontvangen. van Cornell-toenmalig decaan Kent Kleinman nodigde vier architectenbureaus, waaronder Herzog & de Meuron, uit om voorstellen in te dienen voor de renovatie van Rand. De opdracht omvatte de verhuizing van de bibliotheek naar de bovenste twee niveaus— die verbinding maken met de studio ‘ s van Milstein—en de omzetting van 8.000 vierkante meter op de begane grond in nieuwe fabricage winkels en makerspaces. De in Wenen gevestigde architect en AAP alumnus Wolfgang Tschapeller werd geselecteerd voor zijn idee om de stapels te laten verschijnen als een torenhoge volume zwevend in een holle ruimte.

om het drijvende effect te bereiken was een grote structurele interventie nodig, waardoor het historische gebouw tegelijkertijd in overeenstemming werd gebracht met de huidige codes, waaronder die voor seismische en windbelastingen. Het kolomraster van de begane grond en de vloerplaat erboven werden intact gelaten, terwijl de tweede en derde niveaus werden ontdaan, waardoor de bovenste plaat en de verticale structuur werden verwijderd om een enkele 40 voet hoge, met licht gevulde ruimte te creëren. De daklijn werd 7 voet boven het laagste punt van de vorige zaagtand configuratie opgeheven, en een nieuw systeem van 20 stalen balken die 50 voet van de noord naar Zuid buitenmuren overspannen werd geïnstalleerd. Verticale stalen hangers, waaraan drie niveaus van planken zijn bevestigd, worden opgehangen aan de bijna 2 voet diepe balken, die ook steun-down haken die geschikt zijn voor outdoor installaties op het dak. Een wervelkolom van vervangende kolommen, verborgen tussen de stapels, ondersteunt de balken. Om de herverdeling van lasten aan te kunnen, hebben de architecten een stalen frame in de gevel van het metselwerk tussen de vensterbanken ingebed en de fundering in bepaalde gebieden versterkt.

Tschapeller, die samenwerkte met het in New York gevestigde ingenieursbureau STV, gebruikte een zeer efficiënt mezzanine–stellingssysteem: elk niveau wordt geschaald op basis van het aantal boeken, waardoor een capaciteit van meer dan 120.000 volumes mogelijk is. Het stalen anker, dat vier voet boven de vloer zweeft, wordt alleen met slingerkabels aan de plaat bevestigd. Geraspte catwalks zorgen voor ventilatie en visuele toegang binnen de stapels, terwijl het dunne profiel van het frame de onmetelijkheid van de collectie van de bibliotheek laat zien; twee bruggen—één op elk van de bovenste plank-verbinden het frame met Rand ‘ s entree atrium en uitgang trap. “Boeken zijn zwaar, maar ze bevatten kennis, verhalen en beelden, die in wezen gewichtloos zijn”, legt Tschapeller uit over de inspiratie voor zijn ongewone ontwerp. “We wilden een paradoxale situatie construeren-iets met een enorme zwaartekracht die aan de hemel hangt.”De architect had eerder een drijvend legbordsysteem gebruikt voor een bibliotheek in het museum van Sigmund Freud’ s appartement aan de Berggasse 19 in Wenen, hoewel hij daar de planken van de lagerwanden uitkant in plaats van ze aan het dak te hangen.

op een heldere dag zorgen de zilverkleurige glans en slanke vorm van het gesuspendeerde skelet voor een etherische sfeer. Maar het dominante idee achter het ontwerp van deze nieuwe ruimte met dubbele hoogte laat geen ruimte toe voor een verscheidenheid aan studiegebieden. Een lijn van bureaus langs de zuidelijke muur, met beweegbare stoelen en tafels naast de stapels, en individuele werkstations aan het noordelijke einde van elke plank bay, lijken een bijzaak. Hoewel de transparantie van het ontwerp de ruimte overspoelt met natuurlijk licht, biedt het niet de privé—hoekjes waar studenten toe aangetrokken worden, of plaatsen voor gezamenlijke studie-het lijkt meer op een glamoureus magazijn. De vier voet onbruikbare ruimte onder de stapels neemt weg van andere potentiële functies.Hoewel het niet-bewegende systeem de fysieke en toegankelijkheid van boeken verheerlijkt, wordt minder rekening gehouden met de veranderende programmatische vereisten van bibliotheken in het digitale tijdperk. Hoewel de bibliotheek in de nabije toekomst drukvolumes zal blijven verwerven, wordt de beslissing om printformaten of elektronische formaten aan te schaffen deels bepaald op basis van de behoefte van de gebruiker, zegt Architectuurbibliothecaris Martha Walker. Hoe waardevol fysieke boeken ook zijn voor de verspreiding van kennis, voortdurende verbeteringen in verwerkings-en weergavetechnologieën zullen hun noodzaak voor toekomstige generaties studenten waarschijnlijk verminderen. Maar, gezien de basis van de architectuur van de bibliotheek holdings—die werden gebouwd op de uitgebreide particuliere collectie van Andrew Dickson White, de universiteit eerste president-de volumes nu in Rand Hall zijn “vooral gewaardeerd vanwege hun belang voor de geschiedenis en de groei van Cornell,” zegt Carl A. Kroch universiteitsbibliothecaris Gerald R. Beasley. Het resulterende project is een monument voor de illustere erfenis van de school, maar ook voor een single-minded design concept dat, hoewel bedoeld om studenten te inspireren, niet een flexibele 21e-eeuwse leeromgeving vertegenwoordigt.

Back to More than Academic: Colleges & universiteiten

Video met dank aan Cornell University

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.