Mui Ho Fine Arts Library na Cornell University autorstwa STV i Wolfganga Tschapellera

wideo

przez ponad wiek Rand Hall, trzypiętrowy budynek z żółtej cegły z 1911 roku w północno-wschodnim narożniku Quaduu artystycznego Cornell University w Ithaca, w stanie Nowy Jork, został zdefiniowany przez przemysłową stolarkę okienną.-Siatka wielkogabarytowych stalowych okien skrzydłowych. Dawniej domem dla studiów licencjackich i magisterskich studiów architektonicznych, funkcjonalne pojedyncze przeszklone otwory Rand ujawniły przechodniom niechlujną witalność studentów ciężko pracujących. Budynek przestał jako taki funkcjonować, gdy przylegający Milstein Hall, rozległa, dramatycznie wspornikowa konstrukcja zaprojektowana przez OMA, stała się nowym, najnowocześniejszym ośrodkiem akademickim Wydziału Architektury. Teraz duże otwory Rand zostały doposażone w monolityczne, wysoce odblaskowe okna z podwójnymi szybami o szerokości 12 stóp, które nadają fasadzie bardziej surową i nieco surrealistyczną estetykę-zewnętrzny wyraz nowej biblioteki Sztuk Pięknych Mui Ho o powierzchni 26 650 stóp kwadratowych.

Dodatkowa zawartość:
Skocz do kredytów & specyfikacje

zakończenie renowacji Rand Hall w sierpniu było ostatnim krokiem w serii rekonfiguracji w ramach college of Architecture, Art, and Planning (Aap) spowodowanej budową Milstein. Przez wiele lat biblioteka Sztuk Pięknych znajdowała się w dwupiętrowej przestrzeni pod kopułą Sibley Hall-klasycystycznego budynku graniczącego z Milsteinem—który został przekształcony przez nowojorskiego Levenbettsa w biura administracyjne, przestrzenie crit i pinup oraz stanowiska pracy dla studentów. W 2014 roku, za 6 milionów dolarów darem od Mui Ho—architekta z Berkeley i byłego edukatora, który otrzymał jej B. Arch. od ówczesnego Dziekana Cornell Kent Kleinman zaprosił cztery firmy architektoniczne, w tym Herzoga & de Meuron, do złożenia propozycji renowacji Rand. Projekt obejmował przeniesienie biblioteki na dwa wyższe poziomy-które łączą się z pracowniami Milsteina—oraz przekształcenie 8000 stóp kwadratowych na poziomie gruntu w nowe sklepy i miejsca do produkcji. Wiedeński architekt i absolwent AAP Wolfgang Tschapeller został wybrany ze względu na swój pomysł, aby stosy wyglądały jak ogromna objętość lewitująca w przestronnej przestrzeni.

osiągnięcie efektu pływającego wymagało poważnej interwencji strukturalnej, która jednocześnie zapewniła zgodność zabytkowego budynku z obowiązującymi kodami, w tym dotyczącymi obciążeń sejsmicznych i wiatrowych. Siatka kolumn na parterze i płyta stropowa nad nią pozostały nienaruszone, podczas gdy drugi i trzeci poziom zostały wypatroszone, usuwając górną płytę i pionową strukturę, tworząc pojedynczą, 40-metrową przestrzeń wypełnioną światłem. Linia dachu została podniesiona 7 stóp nad najniższym punktem poprzedniej konfiguracji piłokształtnej i zainstalowano nowy system 20 stalowych belek, które rozciągają się na 50 stóp z północy na południe ścian zewnętrznych. Pionowe stalowe wieszaki, do których przymocowane są trzy poziomy półek, są zawieszone na prawie 2-metrowych belkach, które również wspierają haki mocujące, które mieszczą instalacje zewnętrzne na dachu. Kręgosłup kolumn zastępczych, ukryty między stosami, podtrzymuje belki. Aby poradzić sobie z redystrybucją obciążeń, architekci wbudowali stalową ramę w elewację murowaną, pomiędzy wnękami okiennymi, i wzmocnili fundament w niektórych obszarach.

Tschapeller, który współpracował z nowojorską firmą inżynieryjno–architektoniczną STV, zastosował wysoce wydajny system regałów na antresoli: każdy poziom jest skalowany zgodnie z liczbą książek, co pozwala na pojemność ponad 120 000 woluminów. Stalowa armatura, unosząca się 4 stopy nad podłogą, jest przymocowana do płyty tylko za pomocą kabli sterujących kołysaniem. Kratowe wybiegi umożliwiają wentylację i wizualny dostęp do stosów, a cienki profil ramy pokazuje ogrom zbiorów Biblioteki; dwa mosty—po jednym na każdym z górnych poziomów półki-łączą ramę z atrium wejściowym Rand i schodami wyjściowymi. „Książki są ciężkie, ale zawierają wiedzę, historie i obrazy, które są zasadniczo nieważkie”, wyjaśnia Tschapeller o inspiracji do swojego niezwykłego projektu. „Chcieliśmy skonstruować paradoksalną sytuację-coś z ogromną grawitacją zwisającą z nieba.”Architekt wcześniej korzystał z systemu regałów pływających w bibliotece w Muzeum mieszkania Zygmunta Freuda przy Berggasse 19 w Wiedniu, chociaż zamiast zawieszać je na dachu, montował regały ze ścian nośnych.

w jasny dzień, srebrzysty połysk i smukła forma zawieszonego szkieletu sprzyjają eterycznej atmosferze. Ale dominujący pomysł napędzający projekt tej nowej przestrzeni o podwójnej wysokości nie pozwala na różnorodne obszary badań. Linia biurek wzdłuż południowej ściany, z ruchomymi krzesłami i stołami obok stosów, a poszczególne stanowiska robocze na północnym krańcu każdej wnęki półki, wydają się być przemyślane. Chociaż przezroczystość projektu zalewa przestrzeń naturalnym światłem, nie zapewnia prywatnych zakamarków, do których przyciągają studentów, ani miejsc do Wspólnej Nauki—wygląda bardziej jak efektowny magazyn. Cztery stopy nieużytecznej przestrzeni pod stosami odbierają innym potencjalnym funkcjom.

o ile nieruchomy system regałów gloryfikuje fizyczność i dostępność książek, o tyle przesuwające się wymagania programowe bibliotek w erze cyfrowej są mniej brane pod uwagę. Mimo że biblioteka będzie nadal nabywać woluminy drukowane w najbliższej przyszłości, decyzja o zakupie formatu drukowanego lub elektronicznego jest podejmowana częściowo na podstawie potrzeb użytkowników, mówi bibliotekarka architektury Martha Walker. Jakkolwiek cenne książki fizyczne są w upowszechnianiu wiedzy, ciągłe doskonalenie technologii przetwarzania i wyświetlania prawdopodobnie zmniejszy ich konieczność dla przyszłych pokoleń uczniów. Ale, biorąc pod uwagę sam fundament bibliotek architektury holdings – które zostały zbudowane na obszernej prywatnej kolekcji Andrew Dickson White, pierwszy prezydent Uniwersytetu-tomy teraz w Rand Hall są „szczególnie cenione ze względu na ich znaczenie dla historii i rozwoju Cornell,” mówi Carl A. Kroch University Librarian Gerald R. Beasley. Powstały projekt jest pomnikiem znakomitej spuścizny szkoły, ale także jednomyślnej koncepcji projektowej, która, choć ma inspirować uczniów, nie reprezentuje elastycznego środowiska uczenia się XXI wieku.

powrót do więcej niż akademickie: uczelnie wyższe & uczelnie wyższe

film dzięki uprzejmości Cornell University

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.