Biblioteca de Arte Plastice Mui Ho de la Universitatea Cornell de STV și Wolfgang Tschapeller

Video

de peste un secol, Rand Hall, o clădire cu trei etaje din cărămidă galbenă din 1911, în colțul de nord-est al Universității Cornell fenestrare industrială-o rețea de ferestre din oțel de dimensiuni generoase. Fostă casă a studiourilor de arhitectură universitare și postuniversitare, deschiderile operabile cu un singur geam ale lui Rand au dezvăluit trecătorilor vitalitatea dezordonată a studenților care muncesc din greu. Clădirea a încetat să funcționeze ca atare atunci când sala Milstein adiacentă, structura expansivă, dramatic în consolă proiectată de OMA, a devenit noul centru academic de ultimă generație al Departamentului de arhitectură. Acum, deschiderile mari ale lui Rand au fost modernizate cu ferestre monolitice, extrem de reflectorizante, cu geam termopan de 12 metri, care conferă fațadei o estetică mai austeră și ușor suprarealistă-o expresie exterioară a noii biblioteci de Arte Plastice mui Ho de 26.650 de metri pătrați pe care o găzduiește acum.

conținut suplimentar:
Salt la credite& specificații

finalizarea renovării Rand Hall în August a fost ultimul pas dintr-o serie de reconfigurări din cadrul Colegiului de Arhitectură, Artă și planificare (AAP) determinat de construcția Milstein. Timp de mulți ani, biblioteca de Arte Plastice se afla în spațiul cu două etaje de sub cupola Sibley Hall-o clădire în stil clasic care se învecinează cu Milstein-care a fost transformată de LevenBetts din New York în birouri administrative, spații crit și pinup și stații de lucru pentru studenți. În 2014, cu un angajament cadou de 6 milioane de dolari de la Mui Ho—un arhitect din Berkeley și fost educator care a primit-o B. Arch. de la Cornell-atunci-dean Kent Kleinman a invitat patru firme de arhitectură, inclusiv Herzog & de Meuron, să prezinte propuneri pentru renovarea Rand. Rezumatul a inclus relocarea bibliotecii la cele două niveluri superioare— care se conectează la studiourile lui Milstein-și conversia a 8.000 de metri pătrați la nivelul solului în noi magazine de fabricație și spații de producție. Arhitectul și absolventul AAP din Viena Wolfgang Tschapeller a fost selectat pentru ideea sa de a avea stivele să apară ca un volum falnic care levitează într-un spațiu cavernos.

realizarea efectului de plutire a necesitat o intervenție structurală majoră, care a făcut simultan clădirea istorică conformă cu codurile actuale, inclusiv cele pentru sarcini seismice și eoliene. Grila coloanei de la nivelul solului și placa de podea de deasupra acesteia au fost lăsate intacte, în timp ce al doilea și al treilea nivel au fost eviscerate, îndepărtând placa superioară și structura verticală pentru a crea un spațiu singular de 40 de picioare, plin de lumină. Linia acoperișului a fost ridicată la 7 picioare deasupra celui mai de jos punct al configurației anterioare a dinților de fierăstrău și a fost instalat un nou sistem de 20 de grinzi de oțel care se întind pe 50 de picioare de la pereții exteriori de la nord la sud. Umerașele verticale din oțel, la care sunt fixate trei niveluri de rafturi, sunt suspendate de grinzile adânci de aproape 2 picioare, care susțin, de asemenea, cârlige de legătură care găzduiesc instalații exterioare pe acoperiș. O coloană vertebrală de coloane de înlocuire, ascunsă între stive, susține grinzile. Pentru a face față redistribuirii sarcinilor, arhitecții au încorporat un cadru de oțel în fațada de zidărie, între golfurile ferestrelor și au întărit fundația în anumite zone.

Tschapeller, care a lucrat cu firma de inginerie și arhitectură STV din New York, a folosit un sistem de rafturi mezanin extrem de eficient: fiecare nivel este scalat în funcție de numărul de cărți, permițând o capacitate de peste 120.000 de volume. Armătura de oțel, care se ridică la 4 picioare deasupra podelei, este fixată pe placă numai prin cabluri de control al balansării. Pasarelele rase permit ventilarea și accesul vizual în stive, în timp ce profilul subțire al cadrului prezintă imensitatea colecției bibliotecii; două poduri—câte unul pe fiecare dintre nivelurile superioare ale raftului-conectează cadrul la atriul de intrare al lui Rand și scara de ieșire. „Cărțile sunt grele, dar conțin cunoștințe, povești și imagini, care sunt în esență lipsite de greutate”, explică Tschapeller despre inspirația pentru designul său neobișnuit. „Am vrut să construim o situație paradoxală—ceva cu o gravitație enormă atârnând de cer.”Arhitectul folosise anterior un sistem de rafturi plutitoare pentru o bibliotecă din Muzeul apartamentului lui Sigmund Freud de la Berggasse 19 din Viena, deși a cantileverat rafturile de pe pereții portanți de acolo în loc să le atârne de acoperiș.

într-o zi strălucitoare, strălucirea argintie și forma zveltă a scheletului suspendat favorizează o ambianță eterică. Dar ideea dominantă care conduce designul acestui nou spațiu cu înălțime dublă nu permite o varietate de zone de studiu. O linie de birouri de-a lungul peretelui sudic, cu scaune și mese mobile lângă stive și stații de lucru individuale la capătul nordic al fiecărui golf de raft, par a fi un gând ulterior. Deși transparența designului inundă spațiul cu lumină naturală, nu oferă unghiurile private la care sunt atrași studenții sau locurile de studiu colaborativ—pare mai degrabă un depozit plin de farmec. Cele patru picioare de spațiu inutilizabil de sub stive se îndepărtează de alte funcții potențiale.

în timp ce sistemul de rafturi imobile glorifică fizicitatea și accesibilitatea cărților, cerințele programatice schimbătoare ale bibliotecilor în era digitală sunt mai puțin luate în considerare. Chiar dacă biblioteca va continua să achiziționeze volume tipărite în viitorul apropiat, decizia de a achiziționa formate tipărite sau electronice este decisă parțial pe baza nevoilor utilizatorilor, spune bibliotecara de arhitectură Martha Walker. Oricât de valoroase ar fi cărțile fizice în diseminarea cunoștințelor, îmbunătățirile continue în tehnologiile de procesare și afișare vor reduce probabil necesitatea acestora pentru generațiile viitoare de studenți. Dar, având în vedere însăși fundamentul arhitecturii bibliotecii—care au fost construite pe vasta colecție privată a lui Andrew Dickson White, primul președinte al Universității—volumele aflate acum în Rand Hall sunt „deosebit de apreciate datorită importanței lor pentru istoria și creșterea Cornell”, spune Bibliotecarul Universității Carl A. Kroch, Gerald R. Beasley. Proiectul rezultat este un monument al moștenirii ilustre a școlii, dar și al unui concept de design unic care, deși menit să inspire elevii, nu reprezintă un mediu flexibil de învățare din secolul 21.

înapoi la mai mult decât Academic: colegii & universități

video curtoazie Universitatea Cornell

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.