Mui Ho Fine Arts Library vid Cornell University av STV och Wolfgang Tschapeller

Video

i över ett sekel definierades Rand Hall, en tre våningar 1911 gul tegelbyggnad i nordöstra hörnet av Cornell Universitys Arts Quad i Ithaca, New York, av dess industriell fenestration-ett rutnät av generöst stora stålfönster. Tidigare hem till grund-och forskararkitekturstudior avslöjade Rands opererbara englasade öppningar för förbipasserande den röriga vitaliteten hos studenter som är hårt på jobbet. Byggnaden upphörde att fungera som sådan när den intilliggande Milstein Hall, den expansiva, dramatiskt cantilevered strukturen designad av OMA, blev arkitekturavdelningens nya, toppmoderna akademiska nav. Nu har Rands stora öppningar eftermonterats med monolitiska, mycket reflekterande 12-fots breda dubbelglasade fönster, vilket ger fasaden en mer stram och lite surrealistisk estetik—ett yttre uttryck för det nya 26.650 kvadratmeter Mui Ho Fine Arts Library som det nu rymmer.

ytterligare innehåll:
Hoppa till krediter & SPECIFIKATIONER

slutförandet av Rand Halls renovering i augusti var det sista steget i en serie omkonfigureringar inom college of Architecture, Art and Planning (aap) som föranleddes av byggandet av Milstein. Under många år hade Konstbiblioteket varit i två våningar under kupolen i Sibley Hall-en byggnad i klassisk stil som gränsar till Milstein-som har omvandlats av New York—baserade LevenBetts till administrativa kontor, crit-och pinup— utrymmen och studentarbetsstationer. 2014, med ett engagemang på 6 miljoner dollar från Mui Ho-en Berkeley-baserad arkitekt och tidigare lärare som fick sin B. Arch. från Cornell—dåvarande dean Kent Kleinman bjöd in fyra arkitektfirmor, inklusive Herzog & de Meuron, att lämna in förslag om att renovera Rand. Briefen inkluderade flytten av biblioteket till dess övre Två nivåer— som ansluter till Milsteins studior—och omvandlingen av 8000 kvadratmeter på marknivå till nya tillverkningsbutiker och makerspaces. Wienbaserad arkitekt och AAP-alumn Wolfgang Tschapeller valdes för sin uppfattning om att staplarna skulle visas som en hög volym som svävar i ett Kavernöst utrymme.

för att uppnå den flytande effekten krävdes ett stort strukturellt ingripande, vilket samtidigt gjorde den historiska byggnaden kompatibel med nuvarande koder, inklusive de för seismiska och vindbelastningar. Marknivåens kolonnnät och golvplattan ovanför den lämnades intakt, medan den andra och tredje nivån var rensad, vilket tog bort den övre plattan och den vertikala strukturen för att skapa ett singulärt 40 fot högt ljusfyllt utrymme. Taklinjen höjdes 7 fot över den tidigare sågtandkonfigurationens lägsta punkt, och ett nytt system med 20 stålbalkar som spänner över 50 fot från norr till söder ytterväggar installerades. Vertikala stålhängare, till vilka tre nivåer av hyllor är fastsatta, är upphängda från de nästan 2 fot djupa balkarna, som också stöder slipskrokar som rymmer utomhusinstallationer på taket. En ryggrad av ersättningskolumner, dold mellan staplarna, stöder strålarna. För att hantera omfördelningen av laster inbäddade arkitekterna en stålram i murfasaden, mellan fönsterfacken och förstärkte grunden i vissa områden.

Tschapeller, som arbetade med New York–baserade ingenjörs-och arkitekturföretaget STV, använde ett mycket effektivt mezzaninhyllsystem: varje nivå skalas efter antalet böcker, vilket möjliggör en kapacitet på mer än 120 000 volymer. Stålarmaturen, som svävar 4 meter över golvet, är fäst vid plattan endast med svängningskablar. Rivna catwalks tillåter ventilation och visuell åtkomst i staplarna, medan ramens tunna profil visar upp oändligheten i bibliotekets samling; två broar—en på var och en av de övre hyllplanerna-kopplar ramverket till Rands ingångsatrium och utgångstrappa. ”Böcker är tunga, men de innehåller kunskap, berättelser och bilder, som i huvudsak är viktlösa”, förklarar Tschapeller om inspirationen till hans ovanliga design. ”Vi ville bygga en paradoxal situation-något med enorm gravitation hängande från himlen.”Arkitekten hade tidigare använt ett flytande hyllsystem för ett bibliotek i museet i Sigmund Freuds lägenhet vid Berggasse 19 i Wien, även om han cantilevered hyllorna från lagerväggarna där istället för att hänga dem från taket.

på en ljus dag främjar det suspenderade skelettets silverfärgade glans och svelteform en eterisk atmosfär. Men den dominerande tanken som driver utformningen av detta nya dubbelhöjdsutrymme tillåter inte en mängd olika studieområden. En rad skrivbord längs södra väggen, med rörliga stolar och bord bredvid staplarna, och enskilda arbetsstationer i norra änden av varje hyllfack, verkar som en eftertanke. Även om designens transparens översvämmer utrymmet med naturligt ljus, ger det inte de privata krokar som eleverna dras till eller platser för samarbetsstudier—det verkar mer som ett glamoröst lager. De fyra fötterna av oanvändbart utrymme under staplarna tar bort från andra potentiella funktioner.

medan det fasta hyllsystemet förhärligar bokens fysikalitet och tillgänglighet, beaktas de skiftande programmatiska kraven för bibliotek i den digitala tidsåldern. Även om biblioteket kommer att fortsätta att förvärva utskriftsvolymer inom en snar framtid, beslutas beslutet att köpa antingen tryckta eller elektroniska format delvis på grundval av användarnas behov, säger arkitekturbibliotekarie Martha Walker. Men värdefulla fysiska böcker är i spridning av kunskap, fortsatta förbättringar i bearbetning och displayteknik kommer sannolikt att minska deras nödvändighet för kommande generationer av studenter. Men med tanke på själva grunden för bibliotekets arkitekturinnehav—som byggdes på den omfattande privata samlingen av Andrew Dickson White, universitetets första president—är volymerna nu i Rand Hall ”särskilt värderade på grund av deras betydelse för Cornells historia och tillväxt”, säger Carl A. Kroch University bibliotekarie Gerald R. Beasley. Det resulterande projektet är ett monument till skolans berömda arv, men också till ett målmedvetet designkoncept som, även om det är tänkt att inspirera studenter, inte representerar en flexibel 21-talets inlärningsmiljö.

tillbaka till mer än akademisk: högskolor & universitet

Video med tillstånd Cornell University

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.